lørdag den 9. november 2013

Politikere

Min Radio Klumme
om
politikere

I en tidligere kommentar handlede det bl.a. om det forestående kommunalvalg, om kommunalpolitikere og deres vilkår.

Personlig synes jeg ikke, at de er specielt tillokkende, vilkårene altså. De forekommer mig nærmest urimelige. Hvis man nu forestiller sig, at man i det, man kalder ”det private erhvervsliv” ville byde medarbejderne lignende kår er det dikke svært at forestille sig, hvilket ramaskrig, der ville lyde over det ganske land, og fagforeningerne ville løbe fuldstændig grassat.

Og for ikke at tale om medierne. De ville få den ene kvababbelse efter den anden. Alt dette ville have sin gode grund. Men det er ikke erhvervsliv, og det er ikke privat. Det er politik, og det er offentligt. Og det er ikke til at forstå, sådan umiddelbart. Margrethe Vestager ville sige:”Sådan er det bare”, sådan som hun har sagt før, og det har hun jo nok ret i..

Selv forstår jeg det ikke, men det er der allerede skrevet tykke bøger om - altså om det jeg ikke forstår.

Hver især må vi søge at finde frem til en afklaring af disse besynderlige forhold. Men en ting står klart: Der er ingen grund til at slække på demokratiet. Kravet til politikerne må være store - og måske større i fremtiden, end de har været i fortiden..

Samfundet bliver mere og mere kompliceret, og det vil uundgåeligt stille større og større krav til politikerne. Og de har i kraft af, at de er valgte, en fortsat stor stor forpligtelse til at leve op til disse krav.

Og kravene til politikernes kvalifikationer vil ligeledes fortsat være store og stigende. Lad mig nævne nogle af dem her. Først og fremmest er det ærlighed, nogle ville måske sige integritet, men jeg kan godt lide ordet ærlighed. Det er dansk, alle kan forstå det og ved, hvad det indebærer på alle planer. Det drejer sig ikke kun om penge, altså dette med at kende forskel på dine penge og mine penge, men også at kende betydningen af vore penge, altså kassen til fælles bedste.

Ærlighed er imidlertid også at respektere sandheden og aldrig søge tilflugt i løgnen, hvor bekvemt det end måtte være.

Det er med andre ord et spørgsmål om karakteregenskaber og holdninger.

Hertil kommer så indsigt i den eller de problemkredse, politikeren skal beskæftige sig med. Dette hænger sammen med uddannelse, ikke nødvendigvis et krav om en formel uddannelse. Men besiddelsen af den viden og kunnen, der er nødvendig, erhverves i dag nok bedst via det etablerede uddannelsessystem.

Dertil kommer så de egenskaber, som gennem mange år er blevet negligeret og i visse sammenhænge måske betragtet som uønskede, nemlig den gode opdragelse, den, som ikke mindst den gode mor til alle tider har haft en nærmest instinktiv opfattelse af og har givet sine børn.

Alt dette vil imidlertid være omsonst, hvis ikke den kandiderede politiker har den nødvendige udstråling, personlighed, charme eller med et fint ord karisma, der skal til for at få vælgernes stemmer.

Samtidig er dette også det, der karakteriserer den politiske charlatan, der ikke rummer nogen substans, og som derfor repræsenterer det dårlige valg.

Hvilke motiver en kandidat så kan have til at søge valg, kan jeg af gode grunde ikke sige noget om. Det må den enkelte vælger selv forsøge at finde ud af.

Mulighederne er legio, men det må, alt taget i betragtning, være stærke motiver, når de skal hamle op med de krav, jeg har fortalt om..



På genhør!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar