tirsdag den 5. november 2013

Vintertid er suppetid

Vintertid er suppetid

Der er næppe nogen, der er uenige med mig, når jeg hævder, at vi har haft en usædvanlig god og lang sommer i 2013, og det kan vi så glæde os over nu, da efteråret er kommet med sine smukke farver og et vejr, der fortsat giver mindelser om den sommer, som altså er forbi.

Hver årstid har sin charme og sin karakter, og selv om lys og varme ikke er det, som er mest karakteristisk for vinteren, er der andre ting, som udmærker vinteren, men som på den anden side nok kræver en vis indsats af den enkelte.

Jeg tænker her på det dejlige ved at være derhjemme og nyde at være sammen med familien. I mange tilfælde vil dette nok i nutiden kræve, at man genopdager familien. Den familie, som splittes af de enkelte medlemmers mange forskellige gøremål og interesser.

Jeg har et forslag: Gør det til en regel, at familien samles i hvert fald mindst to gange, eller tre, om spisebordet i ugens løb. Lav et måltid - gerne i fællesskab – som alle kan lide, og hvorfor ikke et måltid, som kræver en indsats både at lave og spise .

Mit forslag er, at man begynder med f. eks. en gang suppe, som en klassisk dansk suppe med urter og boller, efterfulgt af det kogte okse-eller hønsekød ligeledes med den klassiske peberrodssovs.

Det er i dag sikkert i de fleste familier helt uvant kost, men det er mad, som er umagen værd. Det tager sin tid at lave den, men arbejdsind­satsen er i virkeligheden meget beskeden. Dertil kommer, at man af resterne har mad til flere dage med de talrige variationsmuligheder, der er, og dermed bliver der i virkeligheden mad til en yderst overkommelig pris.

Sådan mad er kultur – dansk kultur – noget af det, som er gået tabt i de rige år, hvor danskerne søgte udenlands blev begejstrede for, hvad de så, og hjembragte fremmede forbrugsmønstre, men uden at kunne realisere den kultur, hvor de hører hjemme.

At samles om spisebordet er gammel dansk kultur. Gå på opdagelse i det gamle danske køkken med dets utallige retter og opskrifter. Gør middagsbordet til et projekt for hele familien og brug lidt kræfter i fællesskab for at gøre det til en succes.

*************
Må jeg minde om Karen Blixens fortælling, som Gabriel Axel filmatiserede, og som i dag vil kunne købes eller lejes i velassorterede videoforretninger. Det er Babettes Gæstebud, jeg tænker på, og det drejer sig om, hvad god mad kan gøre ved mennesker. …..eller lån bogen Babettes Gæstebud på biblioteket!

Hvorfor ikke lade begyndelsen være en gang god suppe? Kig i en god kogebog. Dem er der mange af, foruden dem, der først og fremmest vil være nemme og populære. Man kunne også finde frem til en af de franske opskriftssamlinger, som sikkert mange har, og finde opskriften på den klassiske”pot au feu”. Den er lidt anderledes end den dejlige, danske oksekødsuppe med boller og urter, men mindst lige så god.

Forøvrigt: ”pot au feu” betyder i virkeligheden blot ”gryde på ild”.

På genhør!



Ingen kommentarer:

Send en kommentar