Vintertid
er suppetid
Der
er næppe nogen, der er uenige med mig, når jeg hævder, at vi har
haft en usædvanlig god og lang sommer i 2013, og det kan vi så
glæde os over nu, da efteråret er kommet med sine smukke farver og
et vejr, der fortsat giver mindelser om den sommer, som altså er
forbi.
Hver
årstid har sin charme og sin karakter, og selv om lys og varme ikke
er det, som er mest karakteristisk for vinteren, er der andre ting,
som udmærker vinteren, men som på den anden side nok kræver en vis
indsats af den enkelte.
Jeg
tænker her på det dejlige ved at være derhjemme og nyde at være
sammen med familien. I mange tilfælde vil dette nok i nutiden kræve,
at man genopdager familien. Den familie, som splittes af de enkelte
medlemmers mange forskellige gøremål og interesser.
Jeg
har et forslag: Gør det til en regel, at familien samles i hvert
fald mindst to gange, eller tre, om spisebordet i ugens løb. Lav et
måltid - gerne i fællesskab – som alle kan lide, og hvorfor ikke
et måltid, som kræver en indsats både at lave og spise .
Mit
forslag er, at man begynder med f. eks. en gang suppe, som en
klassisk dansk suppe med urter og boller, efterfulgt af det kogte
okse-eller hønsekød ligeledes med den klassiske peberrodssovs.
Det
er i dag sikkert i de fleste familier helt uvant kost, men det er
mad, som er umagen værd. Det tager sin tid at lave den, men
arbejdsindsatsen er i virkeligheden meget beskeden. Dertil
kommer, at man af resterne har mad til flere dage med de talrige
variationsmuligheder, der er, og dermed bliver der i virkeligheden
mad til en yderst overkommelig pris.
Sådan
mad er kultur – dansk kultur – noget af det, som er gået tabt i
de rige år, hvor danskerne søgte udenlands blev begejstrede for,
hvad de så, og hjembragte fremmede forbrugsmønstre, men uden at
kunne realisere den kultur, hvor de hører hjemme.
At
samles om spisebordet er gammel dansk kultur. Gå på opdagelse i det
gamle danske køkken med dets utallige retter og opskrifter. Gør
middagsbordet til et projekt for hele familien og brug lidt kræfter
i fællesskab for at gøre det til en succes.
*************
Må
jeg minde om Karen Blixens fortælling, som Gabriel Axel
filmatiserede, og som i dag vil kunne købes eller lejes i
velassorterede videoforretninger. Det er Babettes Gæstebud, jeg
tænker på, og det drejer sig om, hvad god mad kan gøre ved
mennesker. …..eller lån bogen Babettes Gæstebud på
biblioteket!
Hvorfor
ikke lade begyndelsen være en gang god suppe? Kig i en god
kogebog. Dem er der mange af, foruden dem, der først og fremmest vil
være nemme og populære. Man kunne også finde frem til en af de
franske opskriftssamlinger, som sikkert mange har, og finde
opskriften på den klassiske”pot au feu”. Den er lidt anderledes
end den dejlige, danske oksekødsuppe med boller og urter, men mindst
lige så god.
Forøvrigt:
”pot au feu” betyder i virkeligheden blot ”gryde på ild”.
På
genhør!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar